Vacature senior hedge en derivatives controller

De afdeling Finance & Control is op zoek naar een senior hedge en derivatives controller die zich bezig zal houden met hedge accounting, ECL en waarderingsvraagstukken van de derivatenportefeuille. De NWB Bank heeft een grote derivaten portefeuille voor het afdekken van rente- en valutarisico’s. Deze risico’s worden gemonitord middels maatstaven voor effectiviteitsmeting voor zowel economische als accounting doeleinden. Verder zal de kandidaat een bijdrage leveren aan financiële-/managementrapportages en het beoordelen van de impact van nieuwe wet- en regelgeving op onder andere kapitaalsvereisten voor de bank. Van uit deze activiteiten vindt veelvuldig contact plaats met externe stakeholders (zoals accountants en toezichthouders) en andere afdelingen binnen de bank, vooral front office en risk management.

De afdeling bestaat uit een team van 7 professionals rapporterend aan het hoofd finance & control en is verantwoordelijk voor de tijdigheid, juistheid en volledigheid van de financiële administratie en de bijbehorende financiële-/managementrapportages. Tevens zorgt de afdeling ervoor dat het Datawarehouse (DWH) up-to-date blijft door het leggen van verbanden en het uitvoeren van controles. De NWB Bank beschikt over een hoogwaardig DWH waarin alle financiële en niet-financiële datastromen samenkomen. Als onderdeel hiervan is de afdeling verantwoordelijk voor het uitvoeren van hedge accounting en de juiste werking van het Expected Credit Loss (ECL) model met de daarbij horende controles en analyses onder IFRS 9. Verder ziet de afdeling toe op de veranderingen van nieuwe wet- en regelgeving voor de bank en helpt deze te implementeren binnen projecten.

De Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) is een bank van en voor de Nederlandse publieke sector. Door met haar klanten mee te denken en hun financieringslasten laag te houden, draagt de bank bij aan een betaalbare verduurzaming van Nederland. De bank financiert met name decentrale overheden (waterschappen, gemeenten en provincies) en instellingen onder garantie van (decentrale) overheden zoals woningbouwcorporaties en zorginstellingen. Ook is de bank actief in de financiering van duurzame energie en publiek-private samenwerking. Door het efficiënt bundelen van de financieringsbehoefte van haar klanten trekt de bank, met behulp van haar AAA/Aaa-ratings, op een goedkope en duurzame manier geld aan op de internationale kapitaalmarkt. Met een balanstotaal van circa € 90 miljard staat de bank onder direct toezicht van de Europese Centrale Bank. Tegelijkertijd is de NWB Bank met circa 70 medewerkers een compacte en efficiënte organisatie waar integriteit, kwaliteit en samenwerking hoog in het vaandel staan.

We bieden je een goed pakket aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden met onder meer ruime studie- en ontwikkelmogelijkheden. Verder is de NWB Bank een platte organisatie waar initiatief en samenwerking voorop staan. De bank biedt een professionele en prettige werksfeer waarin onder andere de mogelijkheid bestaat voor medewerkers om deel te nemen aan vrijwillige maatschappelijke projecten en worden er met regelmaat sociale activiteiten georganiseerd.

Je past bij onze organisatie omdat je onafhankelijk, doortastend en samenwerkingsgericht bent. Je bent positief kritisch, verbindend en nieuwsgierig. Je pakt uitdagingen met beide handen aan.

Wat vragen we

  • Je hebt een academische opleiding (financiële/technische richting);
  • Je hebt minimaal 7 jaar relevante werkervaring bij voorkeur binnen de bancaire/financiële sector;
  • Je beschikt over grondige kennis van waardering en accounting van derivaten;
  • Je bent cijfermatig en analytisch sterk;
  • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, team spirit en ambitie;
  • Je hebt een goede kennis van de Nederlandse en Engelse taal (woord en geschrift);
  • Samenwerkingsvermogen;
  • Je kunt goed zelfstandig werken, bent initiatiefrijk en resultaatgericht.

Voor verdere vragen over de vacature kun je contact opnemen met Marian Bauman, hr manager, 070 416 62 66 of marian.bauman@nwbbank.com. Je motivatiebrief met C.V. kun je richten aan hr@nwbbank.com.